Friss hírek


Nánási Attila

3D látványterezés


+36 70 340 5380

Futóné Tóth Krisztina

kézműves, népi játszóház vezető


+36 20 464 3881

Cselovszki György

bútorasztalos


+36 30 291 9182

Márton Mónika

ruhakészítő


+36 70 216 7363

Kiss József

őstermelő


+36 70 945 7136

Szabadai Györgyi

hímző oktató, játszóházi foglalkozásvezető
+36 30 304 6859

Szabadai Györgyi vagyok, családommal Battonyán élek, ahol négy nemzetiség, így négy kultúra él együtt: szerbek, románok, romák és magyarok. Mindig csodálattal néztem a hímzett ruháikat, táncaikat és hagyományaikat, ezért elhatároztam, hogy megtanulom a hímzéseket, és felelevenítetem a hagyományokat Battonyán.

A hímzéssel még kisgyermekkoromban ismerkedtem meg, hiszen édesanyám és nagymamám is foglalkozott ezzel. A hímzésen kívül hagyományok tiszteletét és szeretetét is tőlük tanultam. Dolgoztam a szegedi textilgyárban, ahol a különböző anyagokkal ismerkedtem meg, majd képzőművészeti iskolát végeztem, népi játszóházi foglalkozásvezető, népi játék és kismesterségek oktatója, kézi- és gépi hímző képesítéseket szereztem.

Egyre nagyobb az érdeklődés a hímzett dolgok iránt, viselet és kiegészítőként egyaránt. Az elmúlt években divatba jött például kalocsai vagy matyó hímzéses fülbevalót, nyakláncot viselni, de a különböző ruhadarabokon is megjelentek ezek a szép, színes motívumok. Számomra a hímzés a múltat és a jövőt egyszerre jelenti. Szeretném feleleveníteni a magyar hagyományokat, és más tájegység hímzéseit is megismertetni a gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

A négy nagy tájegység szerinti hímzések: felföldi (matyók, heves- nógrádi palócok, gömöri, úri hímzések), alföldi (komádi, kalocsai, furtai, dél-alföldi szőrhímzések, békési szűcs hímzések), dunántúli (rábaközi, mezőségi, sióagárdi, sárközi, drávaszögi), erdélyi (kalotaszegi, széki, székelyudvarhelyi), valamint meg kell említenem még a keresztszemes hímzéseket is.

Termékeim többsége használati tárgy, köztük konyhai kiegészítők, garnitúrák, terítők, szalvéták, kötők, illatzsákok. Ezek anyagai lepedővászon, fehér és kék színben, takácsvászon, napszövet és lenvászon. A fonalak pamut és szőrfonal, hímzőfonalak, gépselyem. Saját tervezésű darabokat készítek, többnyire ünnepi és jeles napokra, fellépésekre, de hétköznapra is. Játszóházi foglalkozáson több tárgyat készítünk nemezből, gyöngyből, szalmából, csuhéból, termésekből.
 

Bemutató kisfilm


Partnereink

 


Hasznos linkek

 VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ © | 2013