Friss hírek


Gilan Erzsébet

könyvelő


+36 20 571 9099

Gyurovszki Erika

méhész, őstermelő


tel.: +36 70 395 5571, +36 30 464 3031

Frák Erika

őstermelő


+36 30 648 1946

Sinkovicz Krisztián

számítógép szervízelés, weboldal szerkesztés


+36 30 637 7023

Krizbai Tamás

pelenkaáruház üzemeltetése


+36 20 807 3968

Mi az a vállalkozás-keltető?

A vállalkozás-keltető egy olyan módszer, amely lehetővé teszi a jó gazdasági projekttel rendelkező, vállalkozni szándékozó álláskereső részére, hogy kipróbálhassa tevékenységét anélkül, hogy a vállalkozóvá válás kezdeti nehézségeit és kockázatait viselné.

 

Honnan ered a módszer?

 

A Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának felméréseiből kiderült, hogy az álláskeresőket a vállalkozás indításától leginkább visszatartó tényező a magas rizikófaktor, valamint a vállalkozások elindításához és működtetéséhez szükséges pénzügyi, számviteli, adminisztratív ismeretek hiánya. Ugyanakkor az, hogy valaki sikerre tudja-e vinni a vállalkozását, bármilyen alapos felkészítés mellett is csak egyféleképpen derülhet ki: ha kipróbálja. De hogyan lehetne kipróbálni egy induló vállalkozást valós piaci körülmények között anélkül, hogy az ne jelentsen sem szociális, sem pénzügyi, sem családi kockázatot a vállalkozó számára? Erre az eddigi hazai gyakorlat nem biztosít lehetőséget, miközben igen nagy igény lenne rá.

 

A megoldást a Franciaországban kifejlesztett, valamint Belgiumban és Portugáliában sikeresen bevezetett „Couveuse” – vállalkozás-keltető módszer jelentette. A Munkaügyi Központ és partnerei a „START-UP-MODEL – Új vállalkozások létrehozásának ösztönzését és segítését célzó rendszer kidolgozása a belga, portugál és francia modellek alapján” című Leonardo da Vinci innováció transzfer projekt keretein belül ellátogattak Franciaországba, Belgiumba és Portugáliába is annak érdekében, hogy megismerkedjenek ezzel az ott már hosszú évek óta jól működő módszerrel. A nemzeti sajátosságokhoz és a hazai jogszabályi környezethez való igazítás után a módszert sikeresen adaptálták, és 18 fő részvételével ki is próbálták a 2011. március 1. és 2013. március 31. közötti időszakban. A projekt eredményeként a vállalkozójelöltek mindegyike vállalkozóvá vált, többen azóta már saját alkalmazottat is foglalkoztatnak.

 

A Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a Vállalkozás-keltető projektjével elnyerte a 2013. évi „Európai Vállalkozások Ösztönzéséért” díjat és ezzel bekerült az európai fordulóba.

 

Az eredmények azt igazolják, hogy a módszer sikeresen adaptálható és sikeresen alkalmazható hazánkban. Ennek érdekében a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja minden lehetőséget megragad a program fenntartására és Magyarország többi térségében történő bevezetésére. A TÁMOP 1.4.5-12/1-2012-0012 számú, „A jól meNŐ vállalkozásokért” elnevezésű program keretében Európai Uniós forrásból 2013. március 1-tól ismételten biztosított volt a lehetőség a vállalkozás-keltető módszer alkalmazásával történő vállalkozóvá válásra összesen 60 fő bevonásával.


Miből áll a módszer?

 

A módszer lényege, hogy a leendő vállalkozók először képzésben részesülnek, melynek keretében elsajátítják a vállalkozás indításához, működéséhez elengedhetetlenül szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, úgy, mint vállalkozásalapítási és –gazdálkodási feladatok, pénzügyi és vállalkozásfinanszírozási ismeretek, adózási és társadalombiztosítási ismeretek, üzleti kommunikáció, vállalkozások működtetése, marketing. Emellett segítséget kapnak üzleti terveik kidolgozásában, valamint az elinduláshoz szükséges források (támogatási, pályázati lehetőségek) felkutatásában. A vállalkozójelöltek ez időszak alatt a vállalkozás-keltető szervezet nevében, kockázatmentesen próbálják ki saját vállalkozásukat. A munkavégzés egyszerűsített foglalkoztatás keretében történik, mely lehetőséget ad az esetenként történő keresőtevékenység folytatására, miközben minden pénzügyi, jogi és adminisztratív terhet a keltető szervezet viseli a leendő vállalkozó helyett.

 

A programban egyedi modulként vállalkozásmenedzselési gyakorlat is szerepel, melynek célja a megszerzett készségek, illetve a szakmai tudás gyakorlatban történő kipróbálása. Ennek keretében üzemlátogatások által a jelöltek betekintést nyernek mintaértékű, működő kisvállalkozások mindennapjaiba. A képzési programmal párhuzamosan folyamatos mentori támogatás biztosítja a megalapozott, elővigyázatos, ugyanakkor előremutató stratégiai döntések meghozatalát és végrehajtását.

 

A vállalkozó-jelöltek ismertségét és kereskedelmi eredményességét nagyban elősegíti a kiállításokon, vásárokon való részvétel és megjelenés. Ezeken a rendezvényeken a leendő vállalkozók lehetőséget kapnak arra, hogy – a projekt első időszakában a vállalkozás-keltető cég keretei között – bemutassák termékeiket, szolgáltatásaikat. A kiállításokon való megjelenések jelentősen hozzájárulnak a célközönség megtalálásához, a vevőkör és bevétel növeléséhez, a hatékony kapcsolatépítéshez.

 

A tesztidőszak végén a jelölt megbizonyosodhat vállalkozási tevékenységének eredményéről, és amennyiben tevékenysége hasznot termelt, akkor vállalkozóvá válik, majd az ekkor már bizonyítottan jól működő vállalkozását folytatja tovább immár saját nevében és saját kockázatára. Ez a kockázatminimalizáló módszer adja a vállalkozás-keltető különlegességét és biztosítja a létrejövő vállalkozások sikerét.

Bemutató kisfilm


Partnereink

 


Hasznos linkek

 VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ © | 2013